Tilbake til nyhetsoversikten

Spørsmål om plastposer

Mange har fått med seg at vi må redusere vår plastposebruk og bytte dem ut med handlenett og restavfallsposer på rull. Enkelte har spørsmål til dette. Vi forsøker å klargjøre.

Publisert: 19.januar, 2023
Sist oppdatert: 02.februar, 2023

Spørsmål: Plastposene i butikken er laget av resirkulert plast, hvordan kan det ha seg at det er bedre for miljøet å kjøpe avfallsposer på rull til søppelkassa?

Svar: Avfallsposer på rull er tynnere enn plastbæreposene, dermed blir det mindre plast totalt sett ved å bruke avfallsposer på rull. Mindre plast gir også mindre utslipp, både fra plastproduksjon og ved forbrenning av avfallet som ligger i posene. Noen avfallsposer rull er også laget av 100 % resirkulert plast.

Har du plastposer liggende i skuffen er det selvsagt best å bruke opp dem før avfallsposene på rull tas i bruk.

Spørsmål: Vil ikke da det mest miljøvennlige være å bruke avfallspose på rull som handlepose, og deretter til restavfallet?

Svar: Avfallsposer på rull er tynnere enn plastbæreposer og derfor ikke like godt egnet til å bære varer i. Derfor anbefaler vi at du bruker handlenett i nylon eller polyester. De er slitesterke og kan brukes igjen, igjen og igjen. Det er bedre for miljøet enn å bruke plastposer.

Har du en sekk, veske eller bag allerede som du kan bruke i stedet for å kjøpe nye handlenett, er selvfølgelig også det bedre for miljøet enn plastposer. Bedre å bære i er det også!

Spørsmål: Når vil det nye kravet om 40 poser per person gjelde fra?

Det er ikke vedtatt enda, det er et forslag som er lagt fram av EU-kommisjonen. Det er høy sannsynlighet for at forslaget blir vedtatt og da vil det gjelde i Norge også, fra 2025.

Spørsmål: Norge er ikke del av EU, hvorfor vil dette gjelde for oss?

Svar: Gjennom EØS-avtalen er Norge koblet på miljøregelverket i EU. Du kan lese mer om dette her. Krav om poser er en del av emballasjeregelverket i EU, det gjelder allerede i Norge og har gjort det i mange år. Nå er det foreslått å endre emballasjereglene fra et direktiv til en forordning. Det betyr at det blir mindre rom for nasjonale tilpasninger i selve kravet, men vi kan fremdeles velge hvilke tiltak vi ønsker å iverksette for å redusere bruken av plastbæreposer.

I Norge har vi valgt å ha Handelens Miljøfond med en kontingent på plastposer for å få ned forbruket. Som et resultat av dette er poseforbruket i Norge redusert med over 18 prosent siden 2016, og det skal ytterligere ned med de nye foreslåtte kravene.

Spørsmål: Hvordan skal kravet om 40 poser per person håndheves?

Svar: Det blir ikke noe “posepoliti” eller registrering hos myndighetene av hvor mange poser hver enkelt av oss kjøper. Det er gjennomsnittforbruket som skal være på maks 40 poser per innbygger. Snittet vil bli regnet ut ved å dele antall plastbæreposer som er solgt i løpet av et år i Norge på alle innbyggere i Norge. Siden noen, f.eks små barn, bruker ingen eller veldig få poser, kan andre, f.eks. småbarsforeldre, bruke litt flere. Det er gjennomsnittet som teller.

Spørsmål: Kan EU virkelig tvinge meg til å bruke kun 40 plastposer?

Svar: Nei, EU kan ikke tvinge deg som enkeltperson til å bruke under 40 poser, men som en del av EØS-avtalen kan Norge som nasjon bli forpliktet til å sørge for at det samlede posesalget i Norge ikke overstiger 40 poser per person i gjennomsnitt. Så det er myndighetene og handelen sammen som pålegges å sørge for at kravet overholdes, ikke hver enkelt av oss. Vi kommer til å jobbe for å nå målet på vegne av våre medlemmer i handelen.