Tilbake til nyhetsoversikten
© Havforskningsinstituttet

Storsatsing på rydding av tapte fiskeredskaper

Handelens Miljøfond gir ytterligere 22 millioner til opprydning av spøkelsesredskap fra nasjonalparker. Nå står Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler for tur.

Publisert: 26.april, 2021
Sist oppdatert: 26.april, 2021

Handelens Miljøfond har tidligere støttet det ambisiøse prosjektet ledet av Havforskningsinstituttet (HI) i samarbeid med Green-Bay, hvor målet er å stoppe tilførsel av og rydde vekk alle tapte fiskeredskaper som ligger på havbunnen i Raet nasjonalpark. Prosjektet har en nullvisjon for spøkelsesfiske. Nå utvides arbeidet kraftig, og fondet fornyer støtten med 22 millioner kroner til det viktige oppryddingsarbeidet på havbunnen.

- Prosjektet er viktig, fordi vi ikke bare rydder plast fra havets bunn, vi rydder også plast som er designet for å drepe. Tapte spøkelsesredskaper utgjør et enormt problem for livet i havet, og nå skal vi få disse redskapene vekk, sier Oland.

HI har opparbeidet viktig erfaring fra ryddingen i Raet nasjonalpark, og det er denne erfaringen som nå tas med og utvides til å rydde Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker fri for tapte fiskeredskaper.

– Erfaringene så langt indikerer at det finnes mer enn hundretusen tapte fiskeredskap bare i Skagerrak. Spøkelsesredskap er et enormt og ganske usynlig plastproblem som HI og Green-Bay nå har fått velfortjent tillit til å fortsette arbeidet med, sier Eirik Oland, fagsjef i Handelens Miljøfond.

Les mer om HIs arbeid og om det utvidede prosjektet på deres nettsider her.