Tilbake til nyhetsoversikten

Storsatsing på rydding av tapte fiskeredskaper

Handelens Miljøfond gir ytterligere 22 millioner til opprydning av spøkelsesredskap fra nasjonalparker. Nå står Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler for tur.

Publisert: 26.april, 2021
Sist oppdatert: 26.april, 2021

© Havforskningsinstituttet

Handelens Miljøfond har tidligere støttet det ambisiøse prosjektet ledet av Havforskningsinstituttet (HI) i samarbeid med Green-Bay, hvor målet er å stoppe tilførsel av og rydde vekk alle tapte fiskeredskaper som ligger på havbunnen i Raet nasjonalpark. Prosjektet har en nullvisjon for spøkelsesfiske. Nå utvides arbeidet kraftig, og fondet fornyer støtten med 22 millioner kroner til det viktige oppryddingsarbeidet på havbunnen.

- Prosjektet er viktig, fordi vi ikke bare rydder plast fra havets bunn, vi rydder også plast som er designet for å drepe. Tapte spøkelsesredskaper utgjør et enormt problem for livet i havet, og nå skal vi få disse redskapene vekk, sier Oland.

HI har opparbeidet viktig erfaring fra ryddingen i Raet nasjonalpark, og det er denne erfaringen som nå tas med og utvides til å rydde Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker fri for tapte fiskeredskaper.

– Erfaringene så langt indikerer at det finnes mer enn hundretusen tapte fiskeredskap bare i Skagerrak. Spøkelsesredskap er et enormt og ganske usynlig plastproblem som HI og Green-Bay nå har fått velfortjent tillit til å fortsette arbeidet med, sier Eirik Oland, fagsjef i Handelens Miljøfond.

Les mer om HIs arbeid og om det utvidede prosjektet på deres nettsider her.