Tilbake til nyhetsoversikten

Det er klart hvem som skal rydde Agder

Rydd Norge-programmet har kommet til Agder, og nå er det avklart hvem som får den viktige jobben med å rydde Norges mest populære kyststrekke for plastforsøpling.

Publisert: 25.november, 2021
Sist oppdatert: 25.november, 2021

Sørlandet var nordmenns desidert mest populære reisedestinasjon i pandemiens andre år. Turistene skaper liv og røre, aktivitet for lokale virksomheter - og økt risiko for forsøpling. Arbeidet med å rydde den populære kystlinjen settes i gang så snart som mulig, kanskje allerede i november.

- Agderkysten preges av mange små biter plastforsøpling, typisk forbrukersøppel. Det er kanskje ikke den mest synlige plastforsøplingen, men allikevel viktig da små fragmenter av plast er tidkrevende å rydde opp og kan forveksles som mat av dyr. Nå har vi fått på plass fire dyktige aktører som skal rydde plastsøppelet langs kysten i Agder, og gleder oss over å komme i gang også her, sier Anja Stokkan, ansvarlig for Rydd Norge Agder i Handelens Miljøfond.

Nasjonalt ryddeprogram kommer sørover

Rydd Norge-programmet er Norges første nasjonale ryddeprogram. Programmet er etablert og ledes av Handelens Miljøfond. Programmet ble lansert i Lofoten 22. september 2020. Nå er det avklart både hvor det skal ryddes, når det skal ryddes og hvem som skal rydde i de ulike områdene i Agder.

Det har ikke vært mangel på ryddekompetanse langs Norges mest besøkte kystlinje. Fire ulike aktører får dele på oppdraget med å få bort plastsøpla langs kysten i Agder. Aktørene har fått i oppdrag å rydde en kystlinje på totalt 2 190 kilometer.

- Vi er veldig fornøyde med aktørene som skal sette i gang med dette viktige arbeidet. Det er proffe aktører som har gode planer på plass. De har god kompetanse, et stort engasjement og kapasitet til å sette i gang med det viktige opprydningsarbeidet, sier Stokkan.

Faktaboks: Disse skal rydde i Agder:

  • RAGG AS (Risør, Tvedestrand, Arendal og Storelva)

  • Green Bay AS (Grimstad og Lillesand)

  • Natur Norge AS (Kristiansand og Mandal)

  • NovuMare AS (Farsund og Flekkefjord

Rydding i gang i flere regioner

Det er første gang i Norgeshistorien at et program går så strukturert til verks for å rydde landet for plastforsøpling. Handelens Miljøfond bruker over 100 millioner på Rydd Norge-programmet i 2021, og rydding er allerede i gang i Nordland, Trøndelag, Troms og Finnmark og Oslofjorden og Telemarkskysten.

- Det første målet vi har satt oss er å rydde 40 prosent av ytre kyst, og ryddingen er allerede i gang flere steder langs norskekysten der vi har fått ryddeaktører på plass. Med Rydd Norge-programmet skal vi rydde der det er behov for mer profesjonalisert kapasitet, og områder som i liten grad blir ryddet i dag. Dette arbeidet kommer i tillegg til den viktige innsatsen frivillige bidrar med. Sammen skal vi få plasten vekk fra naturen, avslutter Stokkan.