Reddet tre Svalbardrein fra å sulte ihjel i plastgarn
Plastforurensingen sprer seg og har nådd arktis. På en ryddeaksjon på Svalbard kom strandryddere over tre Svalbardrein som satt fast i tapte fiskeredskap.
Publisert: 17.januar, 2023 Sist oppdatert: 30.januar, 2023
- Det var en sterk opplevelse for de involverte. Det første dyret var døende, men ble reddet av at det ble funnet i tide. Som oftest finner vi døde kadaver eller kranier som er surret inn i tauverk og notlin, og da er det for sent. Derfor var det en stor glede for ryddelaget å i stedet kunne slippe løs tre friske dyr, sier Lene Jeanette Dyngeland, prosjektleder i Aktiv i Friluft.
Hun retter en stor takk til koordinator Reidar Tolsrød og gruppen hans som fikk reinsdyrene løs.
Planlagt ryddet gjennom nasjonalt ryddeprogram
Det foreligger store ryddeplaner på Svalbard. Svalbard skal fremover ryddes strukturert gjennom Rydd Norge-programmet, Norges første nasjonale ryddeprogram. Programmet er etablert og ledes av Handelens Miljøfond.
- Vi støtter hvert år mange prosjekter som rydder plast langs Norges kyst. Nå ser vi med egne øyne hvorfor det er så viktig. Vi er glade for at rydderne kom dit i tide, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Fiskerinæringa på banen
I tillegg til å sørge for rydding av kysten jobber Handelens Miljøfond med å stenge tilførselen av ny plast til havet. En av de største kildene er fiskeri.
- Fiskerirelatert plastforsøpling dominerer statistikken over marint plastavfall langs norskekysten. Vi finner mye av både garn, bøyer, kanner og fiskekasser. Derfor var det naturlig for oss å gå i dialog med fiskerne når vi forsøker å stenge krana, sier Lind.
For tiden jobber Handelens Miljøfond sammen med Norges Fiskarlag om en kampanje om marin plastforsøpling, rettet mot yrkesfiskere i Norge.
- Norske fiskere er opptatt av at havet skal være rent. Samtidig er fiskeri er en stor kilde til marin plastforurensing, og det kan vi ikke se bort ifra. Derfor har vi laget en handlingsplan for å redusere marin forsøpling for fiskeri, og gått sammen med Handelens Miljøfond om en holdningskampanje med fiskere som målgruppe. Vi vil gjøre vårt for å redusere avtrykket fra den norske delen av næringen, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.
- Det gjør noe med oss å se at plastforurensingen dukker opp så langt nord, og så langt fra der folk flest bor. Vi må få slutt på plastlekkasjer til naturen, og vi må sørge for at plasten vi bruker går inn i et kretsløp. Vi håper disse historiene og bildene kan bidra til at enda flere skjønner alvoret, sier Lind.
Slik jobber Handelens Miljøfond med problemstillingene innen fiskeri
Støttet ny internasjonal ISO-standard for avfallshåndtering på fiskebåter, Standard Norge/Norges Fiskarlag
Støttet ny handlingsplan for reduksjon av marin forsøpling, Norges Fiskarlag
Samarbeider med Norges Fiskarlag om holdningskampanje om plast i havet, rettet mot yrkesfiskere