Tilbake til nyhetsoversikten

Ingen grunn til å unngå gjenbruk: Liten smitterisiko med egne plastbæreposer

Norsk handel og Handelens Miljøfond jobber for at flere skal ta med plastposer hjemmefra når de handler. Frykt for koronasmitte skaper imidlertid usikkerhet.

─ En ubegrunnet frykt, mener professor i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein.

Publisert: 30.september, 2020
Sist oppdatert: 30.september, 2020

Rasmus Hansson holder plastbæreposer
© Kilian Munch

Plastforsøpling er et av vår tids største miljøproblemer. Norsk handel har gjennom Handelens Miljøfond forpliktet seg til å redusere forbruket av plastbæreposer med minst 100 millioner plastbæreposer i 2020. En del av løsningen er at nordmenn må bli flinkere til å bruke plastbæreposer flere ganger, blant annet ved å ta med poser hjemmefra når de handler i butikken. Etter lang tids positiv utvikling, bekymrer flere miljøorganisasjoner seg nå for at frykt for smitte vil føre til mindre gjenbruk.

─ Det er ingen ting som tilsier at plastbæreposer representerer noen form for smitterisiko. Plastbæreposer du har med hjemmefra blir i tillegg i lommen til du skal bruke dem og berøres bare av deg, så det er ingen mulighet for at disse vil kunne smitte andre, sier Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Et enkelt og viktig tiltak
En undersøkelse gjort av analysebyrået Ipsos for Handelens Miljøfond i 2020 rett før koronapandemien brøt ut i Norge, viste at nordmenn frykter sykdom mer enn de frykter negativ påvirkning på miljøet. 25 prosent oppga at de fryktet klimaendringer. Enda flere oppga at de fryktet sykdom, det gjaldt hele 29 prosent.

─ Selv om vi alle er opptatt av å gjøre vårt for å bekjempe pandemien, er det viktig at vi ikke glemmer de andre viktige kampene. Redusert forbruk av plast er en av disse. Å gjenbruke sin egen plastbærepose er en enkel måte vi alle kan bidra på, som har stor effekt for natur og miljø. Derfor må vi forsikre nordmenn om at dette er helt trygt, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Rasmus Hansson.

Lær å brette lommepose her!

Liten smitterisiko via emballasje
Ifølge mattilsynet er det ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat, drikkevann eller emballasje.

Mattilsynets råd til forbrukere.

─ Ny forskning viser at Koronaviruset i all hovedsak smitter via dråper og aerosol overføring. Aerosol overføring er små dråper som holder seg i luften i lang tid, fremhever Klein.

Med andre ord kan du trygt bruke plastbæreposen din om igjen. Ellers anbefales de samme reglene om avstand og god håndhygiene gjelder i butikk som i resten av samfunnet.

─ Du kan trygt gjenbruke plastbæreposen når du handler, og det trenger naturen at flere gjør, avslutter Hansson.