Tilbake til nyhetsoversikten

Så mye sparer du på å gjenbruke plastposen

Mange små beløp kan fort bli til et merkbart innhugg i studentbudsjettet. Slik kan du spare inn mange studentmiddager i året.

Publisert: 13.november, 2020
Sist oppdatert: 23.april, 2024

De fleste har fått med seg at det er mye å spare på å planlegge kjøpene sine, men du har kanskje ikke tenkt på at det er en del å spare også på å gjenbruke plastbæreposen du bærer varene i.

- Hver plastbærepose koster i snitt 2 kr. Kjøper du fire nye poser i uka, bruker du faktisk mer enn 400 kroner i året bare på plastbæreposer. Det virker kanskje ikke som det største beløpet, men for studenter, andre med lav inntekt eller oss med store spareambisjoner er alle småbeløp viktige, sier Lise Vermelid Kristoffersen, kjent for bloggen Pengesnakk, og podcasten ved samme navn.

Hun deler egne erfaringer om økonomi og sparing, og deler det du trenger for å få en enda bedre økonomi.

Bra for lommeboka, og miljøet!

I 2019 ble det i Norge solgt 744 millioner plastbæreposer. Det vil si 139 plastbæreposer per nordmann.

- Og i det tallet deler man bare grovt på befolkningen, uten å tenke på dem som ikke kjøper noen poser, for eksempel små barn. Nordmenn kjøper enormt mange plastbæreposer, og vi bør redusere bruken drastisk - først og fremst på grunn av miljøet, men også for lommeboka, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Norge på verdenstoppen i antall poser kjøpt

Det selges langt flere plastbæreposer i Norge enn i våre naboland. I 2019 kjøpte hver svenske 102 plastbæreposer, hver danske 80 poser og hver nordmann 139 poser. Og det var før svenskene innførte en høy særskatt på plastbæreposer, som trolig fører til en skarp nedgang i 2020.

- Dette er ingen liste man har lyst til å toppe. Selv om nordmenn flest bruker plastbæreposen til restavfallet sitt, kjøper vi for mange nye poser. Vi forbruker ressurser i en vanvittig fart, og vi er nødt til å tenke nytt, sier Hansson.

Han oppfordrer derfor til å bruke noe han kaller lommepose.

- Lommepose er en helt vanlig plastbærepose som du bretter sammen slik at den passer i lomma. Da blir det lettere å huske på å bruke posen flere ganger. Hadde bare alle brukt posen én ekstra gang ville det spart oss for minst 100 millioner plastbæreposer i året. Alle små ting vi gjør har en betydning for miljøet, sier Hansson.

Slik lager du en lommepose

- Jeg bruker alltid lommepose eller handlenett når jeg skal i butikken. Alle monner drar når man vil forbruke mindre og spare mer. Dessuten bidrar du til et bedre miljø. Er det noe jeg liker så er det å slå to fluer i en smekk, avslutter Vermelid Kristoffersen.