Tilbake til nyhetsoversikten
Fæbrik og Handelens Miljøfond
© Katrine Lunke/Apeland

Fæbrik-samarbeid for å redusere plastposebruken

Fæbrik og Handelens Miljøfond skal i de kommende årene samarbeide for å få folk til å bytte ut plastposer med handlenett.

Publisert: 29.juni, 2023
Sist oppdatert: 23.april, 2024

Handelens Miljøfond skal bidra til at Norge når målet om 40 plastposer per innbygger innen utgangen av 2025. Det ambisiøse målforslaget fra EU kom i desember 2022, og Norge ligger et stykke unna målet.

– I Norge brukte vi over 722 millioner plastposer i fjor, som er 132 poser per innbygger. Dette er unødvendig bruk av plast. Vårt mål er å få nordmenn til å bytte ut plastposer med handlenett, og bruke avfallsposer på rull til avfallet. Det er bedre for klimaet, naturen og lommeboken, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Plastposen skal byttes ut med overskuddstekstiler

Fondet har allerede igangsatt mange tiltak for å redusere plastposeforbruket. Et av tiltakene er samarbeidet med jentene i Fæbrik.

- Vi gleder oss stort over dette samarbeidet. Disse jentene når ut til mange syglade nordmenn der ute, og vi ser jo hvor mange Fæbrik har klart å mobilisere. Med en så stor følgerbase og engasjert gjeng kan det gi stor effekt på plastposeforbruket, sier Lind.

Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Norden og Ingrid Vik Lysne arbeider for bærekraft og syglede, og skal nå få nordmenn til å sy handlenett av overskuddstekstiler. Målet er at de hjemmelagde handlenettene skal byttes ut med plastposene når folk handler.

– Plastposer er unødvendig bruk av plast! Et handlenett av gjenbruksstoff er det mest miljøvennlige du kan frakte varer i, fastslår Jenny Skavlan.

– Vi skal bidra med mønster, tips og råd, slik at alle kan lage personlige handlenett av stoff de liker. Det er ikke vanskelig, og det føles fint å bidra til lavere plastforbruk med et handlenett av mormors gamle gardiner eller noe annet gøy, forteller Ingrid Bergtun.

Vikingskipet blir Fæbrikstad

Til høsten fyller Fæbrik vikingskipet på Hamar med syglade og vintage-elskere. Der blir det mulig for alle deltakere å sy sitt eget handlenett, og Handelens Miljøfond vil være tilstede.

– Vi antar at det er mange som kommer til å ha handlenett som første prosjekt siden «sylappen» vi alle tok på skolen for mange år siden. Det er en god vei tilbake til sygleden, sier Ingrid Vik Lysne.